Alte expediții / Más Expedíciók

Expediția Oltul 11 - Feldioara - Măieruș

Olt Expedíció 11 - Földvár - Szászmagyarós

2013-szept-26

Voi începe blabla-ul pe un ton mai șters. Mă deranjează foarte mult felul în care sunt neglijate obiectivele turistice din țară.
Cu câteva zile înainte să mergem la Feldioara, am sunat la Primăria de acolo. Cele două doamne cu care am vorbit la telefon păreau să fie de treabă și cu intenția de a mă ajuta. Aveam nevoie să știu când și cum e cel mai favorabil să vizitez cele două biserici evanghelice din Feldioara și Rotbav. Am aflat că există câte o persoană care are cheile de la clădiri. Și trebuia să găsesc persoana respectivă. Am avut noroc că bătrânii din Feldioara știu cine are grijă de biserică, iar în cazul Rotbavului văzusem un film pe Vimeo în care era prezentată biserica și de acolo am aflat numele omului.
Mă deranjează că o biserică ortodoxă mult mai tânără primește bani pentru renovare pe când uneia veche de sute de ani nici măcar nu i se dă șansa să facă bani din turism ca să acopere cheltuielile de renovare și îngrijire. Da, bisericile ortodoxe sunt foarte frumoase și mi-a plăcut ce am văzut la Rotav. DAR să lași în paragină ceva care poate aduce bani și pentru primărie, și pentru localnici, și pentru firmele de construcții - este de neiertat.
Lăsând astea deoparte, vă invit să parcurgeți albumul și, în caz că treceți prin localitățile respective, opriți-vă și aruncați o privire asupra celor două biserici. Merită.
Dați click pe imagini ca să puteți răsfoi povestirea.


Komolyabb hangnemen fogom kezdeni a bevezetőt. Az ok: nagyon zavar ahogy az országban hanyagolják a turisztikai látványosságokat.
Néhány nappal a Földvárra indulásunk előtt felhívtam az ottani polgármesteri hivatalt. A két hölgy akikkel beszéltem segítőkésznek mutatkozott. Azt akartam megtudni, mikor és hogyan érdemes a földvári és a veresmarti evangélikus templomokat meglátogatni. Megtudtam, hogy mindkét épület esetében van egy-egy személy, akinél van a kulcs. Ezeket a személyeket kellett megkeresnem. Szerencsém volt, hogy a helybeli idős bácsik ismerték a nénit, akinél a földvári templom kulcsa van; míg Veresmart esetében láttam egy, a templomot bemutató filmecskét a Vimeo oldalán, ahol megemlítődött a gondnok neve.
Zavar, hogy egy sokkal fiatalabb ortodox templom feljavítására kerül pénz, míg a több száz éves épületek még azt az esélyt sem kapják meg, hogy turizmusból hozzanak össze valamit a javításokra. Igen, az ortodox templomok nagyon szépek és mindig szivesen lépek be meglátogatni őket, DE cserben hagyni olyasvalamiket, amik pénzt hozhatnak úgy a polgármesteri hivatalnak, mint a helybelieknek és az építkezési cégeknek, az megbocsáthatatlan.
Mindezeket félretéve, ajánlom, hogy végignézzétek ezt az albumot, és azon esetben, ha Földvár és Veresmart útatokba esik, mindenképp vessetek egy pillantást a két templomra. Megéri.
Kattintsatok a kis képekre a történet olvasásához.

Pozele lui Zsuzsa - Zsuzsa fotói